Garmin HRM Problems

Hello – I am having a heck of a time with my HRM straps and have gone through at least five or six over the past 5 years.  My last strap (HRM-Run) only lasted for 25 uses and only worked for 23 of those.  This last strap should be easily replaced under warranty, but it is a pain to go through this so often.  I rinse the strap thoroughly with lukewarm water after each use and hand wash it with a little laundry soap once a week.  I have tried to handle the straps carefully and don’t drop them or fold/bend them sharply.  The only thing that I have been doing is using a small amount of Spectra 360 Electrode Gel on the contact pads.  What kind of life are others seeing from either the HRM-Tri or HRM-Run?   I typically run 5 to 6 times per week for an average of about 40 miles/week.  The straps connect with a FR-920XT watch and the symptoms seem to be an elevated but not erratic HR followed by a failure to connect.  If I change the battery, the strap only seems to last a very short while.  Any advice or help would be appreciated.

Parents
  • I've recent been seeing a minor issue with my strap. I don't know if it is related to what you are seeing. Mine seems to be working fine when running and paired with a 645. The issue arises when I take the strap off. The HR my watch reports quickly goes up into the 240s and stays there If I put the strap back on, it goes back down to my actual heart rate. If I manually disconnect the strap from my watch, it goes back down to my actual heart rate. If I either take the strap back off or reconnect, it jumps back up into the 240s. And the strap seems to take a very long time to turn off. It doesn't show an abnormally elevated HR while wearing the strap and doesn't have difficulty connecting.

    I've only been seeing this for a couple weeks. I've tried washing off the sweat and drying the contacts, but that doesn't seem to help.

    Are you seeing anything like this?

Reply
  • I've recent been seeing a minor issue with my strap. I don't know if it is related to what you are seeing. Mine seems to be working fine when running and paired with a 645. The issue arises when I take the strap off. The HR my watch reports quickly goes up into the 240s and stays there If I put the strap back on, it goes back down to my actual heart rate. If I manually disconnect the strap from my watch, it goes back down to my actual heart rate. If I either take the strap back off or reconnect, it jumps back up into the 240s. And the strap seems to take a very long time to turn off. It doesn't show an abnormally elevated HR while wearing the strap and doesn't have difficulty connecting.

    I've only been seeing this for a couple weeks. I've tried washing off the sweat and drying the contacts, but that doesn't seem to help.

    Are you seeing anything like this?

Children