próg mleczanowy

Dzień dobry.

W listopadzie kupiłem czujnik HRV-por + i od tego czasu fenix 7x solar przestał wykrywać próg mleczanowy.

Wskazania tętna HRV-pro+ są o 20% niższe niż Fenix 7x solar.
Ustawiłem maksymalne tętno na 150, jak mam opaskę to nawet do tego nie dochodzi. Zegarek wskazywał często nawet 186.
Kilka razy próbowałem zrobić trening z określeniem progu mleczanowego, ale zakończyło się bez wykrycia.
Kiedy ćwiczyłem tylko z zegarkiem, to próg mleczanowy wahał się od 155 do 170.

Jakieś rady?
Krzysztof Roman

• Use translator Grin  This is an english speaking forum. 

• Maksymalne tetno masz ustawione dla osoby ok 70 lat. Po drugie próg mleczanowy nie jest wykrywany przy każdej aktywności. Jesli chcesz to zweryfikować to zrob test biegowy. W aktywiści bieganie jest taki test. 

Próg mleczanowy nie zmienia sie szybko ani łatwo.

I pisz proszę po angielsku. 

• Some people believe that the LTH heart rate is approximately 90% of HRmax. Others say that it's around 85% HRmax. Either way, it is a rather constant value and certainly doesn't change in the range of 155-170. There's something wrong with your heart rate measurement.

• Mam 63 lata, więc HRmax jest mniej więcej ok, może trochę wyższy w okolicach 155, ale do tej pory nie był wyższy w paśmie HRVpro+.
    Kilkakrotnie próbowałem wykonać test progu mleczanowego podczas biegania, ale bez powodzenia. Za każdym razem pojawiał się komunikat, że próg mleczanowy nie został wykryty.
    Na początku, kiedy używałem tylko zegarka, próg mleczanowy był wykrywany, ale zmienny. A według zegarka tętno wynosiło 185.
  • Ustalenie wartości HRmax to podstawa. Przy pomocy zegarka nie jest łatwo go oznaczyć. Trzeba biec "w trupa" przez jakiś czas a poza zawodami, to jest raczej trudne, bo organizm się broni. Niemniej, jeśli się postarasz, to jakieś dobre przybliżenie da się uzyskać. Przy pomiarze bardziej ufał bym pasowi niż pomiarowi z nadgarstka, chociaż np. ja nie mam z tym problemów i od kilku lat nie biegam z pasem. Zwróć jednak uwagę, że testu progu mleczanowego nie można wykonać z pomiarem z nadgarstka. Musi być czujnik zewnętrzny. 

Próg mleczanowy powinien być wykryty podczas kilkuminutowego biegu stałym, intensywnym tempem z tętnem w  granicach 90% HRMax.

• Jeśli roznice pasek vs zegarek to ok 20% to ktores z tych urządzeń musi nie działać prawidłowo, tym bym sie zajął na początek. Zwróć uwage czy masz dobrze zalozony zegarek (raczej ciasno, powyżej kosci nadgarstka), czy ten pas hr masz dobrze założony, czy elektrody sa wilgotne (na poczatku, zanim sie spocisz wskazania moga byc nieprawidłowe, mozna poslinic, albo uzyc zelu do usg). Jak mozesz to pozycz od kogos zegarek i sprawdz wskazania pasek vs sikor. I jak stwierdzisz wadę to reklamuj. 

Pana JackaZet bym nie słuchał. Juz samo "w trupa przez jakiś czas" mówi dużo o jego radach. A hr max to raczej slaby parametr do opierania sie na nim w treningu. Co do samego okreslania progu przez zegarek to zadzwonilbym na infolinie garmina, opisal im sytuacje i poprosił o pomoc, moze byc tak ze zegarek ustalil za wysoki prog ktorego nie osiagniesz i wszystko co robisz jest dla zegarka na luzie.

Co do metodyki treningowej to jak masz czas, pieniadze i możliwości to polecam raz na jakis czas zrobic test z pomiarem mleczanu. W trupa nie jest, a strefy wyznacza sie bardzo dokladnie.

• Jeśli roznice pasek vs zegarek to ok 20% to ktores z tych urządzeń musi nie działać prawidłowo, tym bym sie zajął na początek. Zwróć uwage czy masz dobrze zalozony zegarek (raczej ciasno, powyżej kosci nadgarstka), czy ten pas hr masz dobrze założony, czy elektrody sa wilgotne (na poczatku, zanim sie spocisz wskazania moga byc nieprawidłowe, mozna poslinic, albo uzyc zelu do usg). Jak mozesz to pozycz od kogos zegarek i sprawdz wskazania pasek vs sikor. I jak stwierdzisz wadę to reklamuj. 

Pana JackaZet bym nie słuchał. Juz samo "w trupa przez jakiś czas" mówi dużo o jego radach. A hr max to raczej slaby parametr do opierania sie na nim w treningu. Co do samego okreslania progu przez zegarek to zadzwonilbym na infolinie garmina, opisal im sytuacje i poprosił o pomoc, moze byc tak ze zegarek ustalil za wysoki prog ktorego nie osiagniesz i wszystko co robisz jest dla zegarka na luzie.

Co do metodyki treningowej to jak masz czas, pieniadze i możliwości to polecam raz na jakis czas zrobic test z pomiarem mleczanu. W trupa nie jest, a strefy wyznacza sie bardzo dokladnie.

• Opaska HRV-pro+ wskazuje raczej poprawnie, bo wymiary zgadzają się z pomiarami mojego drugiego pasma (marka MOOFIT).
    Czy to normalne, że istnieje taka różnica między zegarkiem a bransoletą?
    Zastanawiam się, czy jest jakiś sposób na reklamację zegarka, czy może to kwestia indywidualna i tak jest u mnie, że są tak duże różnice?

• Luźno zapięty zegarek może pokazywać zbyt wysokie tętno, gdy rusza się na ręce w rytm tempa. Fenix robi to nawet chętniej, niż plastikowe forerunnery, bo jest cięższy. Tyle że takie sytuacje zdarzały mi się ostatnio kilka lat temu i dotyczyły Fenixa 5x czy 5Xplus, najczęściej w zimie. Teraz czujniki tętna są lepsze ale zawsze przed rejestrowaniem aktywności zmieniam zapięcie na ciaśniejsze.

• Juz samo "w trupa przez jakiś czas" mówi dużo o jego radach. A hr max to raczej slaby parametr do opierania sie na nim w treningu.

Biegam ponad 10 lat ale widocznie robię coś źle, skoro za podstawowy parametr do treningu i oszacowania wszelkich pomiarów wydolnościowych przyjmuję tętno (HRmax, spoczynkowe czy LTH). Bardzo chętnie dowiedziałbym się więc, na jakich parametrach opierać trening?

"w trupa" znaczy - cytując pierwsze z brzegu internety - "biec z maksymalnym wydatkiem energii" lub "dać z siebie wszystko, takie biegi kończą się zazwyczaj bliskim kontaktem z podłożem po przekroczeniu mety. Po zatrzymaniu trudno złapać swobodny oddech." Czy nie w taki sposób otrzymuje się właśnie adekwatny HRmax? A o to właśnie chodziło - o wyznaczenie HRmax. Tętno progu mleczanowego to ok. 90% wartości HRmax.

Jeśli to Cię nie przekonuje, to przeczytaj proszę instrukcję Garmina do swojego zegarka w części dotyczącej progu mleczanowego, jego wyznaczania i np. ten artykuł https://treningbiegacza.pl/artykul/bieg-w-tempie-progowym-czyli-prog-mleczanowy-poszukiwany

Pozdrawiam