Incorrect Total Ascent on Garmin Edge 820 after latest update

I recently noticed this problem: while the altimeter is working fine, showing the correct altitude, the Total Ascent of the ride is very incorrect. It's adding up much slowly than it is supposed to be, or not adding up at all on some steep sections. At the end of the ride, the Total Ascent is much lower than it is supposed to be.

For example, after climbing from 700 meters to 1700 meters altitude, with some small descents in between, the Total Ascent was obviously supposed to be minimum 1000 meters, but it was only around 600 meters. The Total Ascent for the whole ride was 800 meters, while my friends had 1400-1500 meters (they also have Garmin Edge, 820, 530, probably without the latest update). The same day, another ride with some steep climbs, same problem.


I think it's because of the latest update...


Please fix ASAP, this is totally wrong. 

Parents
  • I'm not sure if the latest update is the cause. I've stayed on FW 11.0 although I received notifications about 11.2 and I've noticed the same problem from last Thursday on. My ride - the lowest altitude was 315m, the highest 800m which is accurate, however total ascent was only 396m, total descent 550m (one small descent during climbing so total descent is basically spot on). So there is around 150m of climbing missing on a 20km ride... I remember that this or similar problem was present when they launched Edge 820 (+back in the early days there was also an altitude drift - the same elevation point was lower and lower if you did multiple laps of the same track). So it really makes you wonder how issue that was once solved becomes a problem again. Additionally, what caused it is a puzzle because I haven't made any upgrades. S

Reply
  • I'm not sure if the latest update is the cause. I've stayed on FW 11.0 although I received notifications about 11.2 and I've noticed the same problem from last Thursday on. My ride - the lowest altitude was 315m, the highest 800m which is accurate, however total ascent was only 396m, total descent 550m (one small descent during climbing so total descent is basically spot on). So there is around 150m of climbing missing on a 20km ride... I remember that this or similar problem was present when they launched Edge 820 (+back in the early days there was also an altitude drift - the same elevation point was lower and lower if you did multiple laps of the same track). So it really makes you wonder how issue that was once solved becomes a problem again. Additionally, what caused it is a puzzle because I haven't made any upgrades. S

Children
No Data