Announcement

Collapse
No announcement yet.

1030 dropping Power Meter Connections

Collapse
X
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • 1030 dropping Power Meter Connections

    My 1030 has been having some issues connecting to ANT+/BT devices, specifically my Di2, my Pioneer power meter and my Stages Power Meter. Behavior as follows:

    Di2 BT: was nearly impossible to add. I would scan for it and nothing. Then it came up as found and was able to add it. No issues since.

    Pioneer Power Meter: 1hr into the ride, it drops the connection and can't resume. I've tried deleting the connecting and re-adding but no luck. Then it finds it without me adding it but I can't actually add it or see it in the device list. Battery changed; no difference

    Stages (V1) Power Meter: Has latest firmware. Seems to be working now but last ride it dropped it mid ride. Fresh battery; no difference.

    Also have other speed, cadence sensors; smart trainer and no issues with those.

    Is there a way on the device to remove the devices and try adding them again.

    Help!


  • #2
    No power drops here with: Edge 1030 and Assioma Duo pedals (riding indoor, though only 3m away from my Googe wifi access point).

    This morning, I'm testing beta 3.85. But wasn't an issue on b3.82 either. Only Edge remote is challenged, but let's see if b3.85 fixes that ;-)
    -----------------
    Teriemer


    FR 645M | Fenix 5S+ | Edge 1030 | Assioma Duo | Stages (G3) | Stryd

    Comment


    • #3
      So far have you found 3.85 reliable? If so, might try it in the hopes that it might address this. Very frustrating.

      Comment


      • #4
        No issues with fw3.85 this mornings ride...
        -----------------
        Teriemer


        FR 645M | Fenix 5S+ | Edge 1030 | Assioma Duo | Stages (G3) | Stryd

        Comment


        • #5
          @ChrisF3

          Do you use a CIQ app displaying special powermeter data like peal-left-right-balance?
          I have a simular issue since FW 3.72 beta.

          Beyound this issue FW3.85 beta works fine. 4 hour ride yesterday without any problems.
          Note that i don't use any bluetooth connections.
          Hi, in my app i use the following code to get the left-right-pedalpowerbalance from my vector2 pedals. Till FW 3.70 on my EDGE 1030 all worked fine when my

          Comment


          • #6
            This may or may not help your particular issue but...
            Stages power meters (especially v1) can have battery compartment issues which can cause dropouts. The battery door is very easily damaged and was a pretty poor design in the first place. Stages will send you a new one which can help.

            Also I've found that if you very gently bend up the battery connector which sits under the battery, you can get better contact and less (no more) dropouts.

            Comment


            • #7
              My stages PM gets dropped after the update to 3.90. I have to remove the device and pair again. It worked perfectly with 3.80 It loses the PM after I stop for a short coffee break etc. All other device remain paired.

              Garmin peeps--why is this? You've gone backwards withe BT connectivity and the stages PM. Please advise a fix.

              thank you

              Fred

              Comment


              • #8
                Just to report that 1030 APAC v3.7 works fine with DZero Red with ANT+. No drop and works 100%.

                Comment


                • #9
                  No power drops with: Edge 1030 3.9 and Stages cycling or Quarq

                  Comment


                  • #10
                    Different bike this morning with different stages--same thing happened again.

                    Did a ride. Stopped for coffee. Got back on bike all working except for stages PM.

                    Comment


                    • #11
                      Are you paired to Stages over ANT or BLE?
                      - Alan

                      Comment


                      • #12
                        Originally posted by aweatherall View Post
                        Are you paired to Stages over ANT or BLE?
                        It looks to be ant. However I do have the option now for ble when I reconnct the PM. This BLE option appears to be new.

                        Is the BLE the preferred connection?




                        Comment


                        • #13
                          With a single sided system such as Stages it should not make much difference in terms of data. The BLE specification is currently limited to sending power, cadence and balance. It does not support some of the additional metrics such as Torque Effectiveness, Pedal Smoothness and Cycling Dynamics that are supported by the ANT+ specification.

                          Some people have reported that the radio reception is better over BLE, but I have no information to confirm that.

                          The problem sounds like an Edge issue in that it is not finding the Stages power meter after it went to sleep and then re-awoke.

                          When you stopped, did you leave the unit running in auto-pause mode or did you stop the timer and put it in sleep mode?

                          - Alan

                          Comment


                          • #14
                            Yes the 1030 and everything stays on including the varia radar rear light. HR, Di2, Varia, phone all stay connected. Stages does not. Firmware us up to date on stages.

                            It is in auto pause

                            Comment


                            • #15
                              Thanks. I don't now how long the time out period on the Stages is. I would guess 20 minutes. How long was you stop?
                              - Alan

                              Comment

                              Working...
                              X